2011. november 16., szerda

Boldog Szülinapot, Gálffi László! =)


1952. november 16-án látta meg a napvilágot egyik kedvenc magyar színészem, Gálffi László. =)

1975-ben végzett a Színház-és Filmművészeti Főiskolán. Majd a Vígszínházhoz szerződött. Olyan alakítások fűződnek nevéhez, mint Shakespeare: Othello című darabjában Jago szerepe, valamint Katona József: Bánk bán című művének főszerepe. 1994-től tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 1999-től szabadfoglalkozású színész lett. 2003-tól az Örkény István Színház tagja, 2008-tól egyetemi docens.

Forrás: Örkény István Színház

Imádtam az Edmund Kean életét bemutató Kean c. egyszemélyes darabban (amit körülbelül 8-szor láttam). Illetve az Örkény Színházban bemutatott Molnár Ferenc: Az üvegcipő (3-szor láttam) , Ionesco: Különóra és A kopasz énekesnő (4-szer láttam), továbbá a Molière: Mizantróp, és a hitetetlenül groteszk és szórakoztató Julian Crouch, Phelim McDermott: Jógyerekek képeskönyve (kb 6-szor láttam) c. darabokban. Mindben bámulatosan jó alakítást nyújtott, egyszerűen nem lehet nem szeretni, és nem elismerni tehetségét.

Forrás: Örkény István Színház

Forrás: Örkény István Színház

Forrás: Örkény István Színház

Forrás: Örkény István Színház

Számos filmben is szerepet kapott élete során (Kenguru, Jób lázadása, Redl ezredes, 6:3 avagy, Játszd újra Tutti, A napfény íze, Jött egy busz..., Régimódi történet, stb), egyik leghíresebb alakítása Wagner c. sorozat, ahol Richard Burton partnere volt – ezzel a szereppel vált igazán híressé.
Illetve az HBO-n most futó Társas játék c. magyar sorozatban is hamarosan fel fog tűnni. ;)

Kenguru

Egyébként, a 70-es 80-as években annyira szerették, hogy nők ezerei rajongtak érte – mint például anyukám is –, nem csoda, hisz elég sármos a mai napig ;) Abban az időben mondhatni a csapból is Gálffi folyt. =)) (remélem ezt nem veszi sértésnek, mert elismerésnek szántam)
2010-ben helyet kapott a Halhatatlanok Társulatában, amikor is elhelyezte lábnyomát a pesti Broadway-n a Nagymező utcában.

Még egyszer boldog születésnapot, Gálffi László művészúr! =)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése